Wat is een ‘superfood’?

Over het algemeen wordt een voedingsmiddel gepromoot tot superfood-status als het een hoge voedingswaarde bevat. Dit kan betekenen dat ze een verscheidenheid aan voedingsstoffen bevatten, zoals antioxidanten, gezonde vetten, vezels en fytochemicaliën – chemicaliën in planten die verantwoordelijk zijn voor levendige kleuren en geuren, die geassocieerd zijn met een verminderd risico op cardiovasculaire en andere ziekten.

Hoewel het een goed idee is om voedingsmiddelen te eten die boordevol voedingsstoffen zitten, is er geen wetenschappelijk onderbouwde of gereguleerde definitie voor superfoods. In 2007 verbood de EU het gebruik van het woord superfood om producten te verkopen zonder geloofwaardig wetenschappelijk bewijs. De NHS benadrukt ook dat beweringen dat bepaalde voedingsmiddelen ‘super’ zijn, bijna altijd overdreven zijn in de media – en vaak onnauwkeurig zijn.

Waar komt de term ‘superfood’ vandaan?

Superfood is de laatste jaren een steeds populairder modewoord geworden, maar de oorsprong van de term gaat ver terug in de geschiedenis. Voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis zijn voedsel en medicijnen nauw met elkaar verbonden. Zo gebruikten Egyptenaren meer dan 3000 jaar geleden kruiden als mirre en knoflook als medicijn.

Het idee van ‘super’ of ‘wonderbaar’ voedsel is echter waarschijnlijk eerder bij marketeers ontstaan ​​dan bij medische professionals. Zo lanceerde de United Fruit Company meer dan een eeuw geleden een reclamecampagne om de import van bananen te promoten, wat misschien wel de eerste ‘superfood’ was.

Wat moeten we eten?

‘Het is belangrijk om een ​​scala aan voedingsmiddelen te eten, zoals groenten en fruit, volle granen en magere eiwitten om een ​​breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen’, zegt Thornton-Wood. Bessen zijn een goed voorbeeld van voedsel dat rijk is aan antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels, allemaal verpakt in een kleine portie.

“Eieren zijn een ander voorbeeld. Ze zijn ‘verpakt’ in een enkele portie die gemakkelijk warm of koud te eten is en bevatten een breed scala aan vitamines en mineralen, waaronder ijzer, B-vitamines, choline, fosfor en ook luteïne, wat belangrijk is voor het oog gezondheid. Noten en zaden zijn een uitstekende bron van vezels, ‘gezonde vetten’, vitamines, mineralen en antioxidanten. Interessant is dat, hoewel ze energierijk zijn, ze in sommige onderzoeken naar gewichtsverlies nuttig zijn gebleken. “

Minder gezonde voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die sterk verwerkt zijn en / of veel vet en suiker bevatten. Deze zouden slechts een heel klein en af ​​en toe onderdeel van uw dieet moeten vormen, voegt Thornton-Wood toe.

De meeste mensen ontmoeten elkaar en overschrijden in sommige gevallen hun behoefte aan calorieën en eiwitten, maar sommige andere voedingsstoffen zoals vezels, calcium, selenium, ijzer en omega 3 worden vaak over het hoofd gezien”, zegt ze.