Lichaamsbeweging moet deel uitmaken van ons dagelijks leven, maar het is mogelijk om het te overdrijven en uw lichaam schade toe te brengen – we bekijken of te veel lichaamsbeweging schadelijk kan zijn voor uw gezondheid.

De nadelen van overtraining

Over het algemeen kan extreem intensieve en competitieve sport slecht zijn voor uw gezondheid, legt dr. Leon Creaney, consultant in sport en bewegingsgeneeskunde bij het Manchester Institute of Health and Performance, uit.

“Atleten die extreem hard trainen lopen het risico van overtraining syndroom en andere aandoeningen zoals RED-S (relatieve energietekort in de sport). Deze aandoeningen kunnen op hun beurt leiden tot osteoporose of langdurige vermoeidheid”, zegt hij.

Hoeveel beweging is teveel beweging?

De NHS beveelt aan dat we 150 minuten matige tot intensieve training per week doen – of vijf sessies van 30 minuten – afwisselend krachttraining en cardio.

‘Dit hangt sterk af van hoeveel lichaamsbeweging u gewend bent’, zegt Dr. Creaney.

“Mensen die gewend zijn aan training kunnen zeer hoge hoeveelheden training tolereren. Voor gezondheidsvoordelen lijkt het weinig voordeel om meer dan vijf keer 30 minuten aan matige intensiteitsoefeningen per week te doen, maar als je meer doet, kun je de mogelijke schade. “

Zorg voor jezelf

Tenzij je een atleet bent of high-impact sport beoefent, is het onwaarschijnlijk dat je genoeg beweegt om je lichaam te schaden. Maar als u zich zorgen maakt over overtraining, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om uw lichaam te beschermen.

Antoine stelt voor om spiegels te gebruiken om ervoor te zorgen dat je de juiste vorm gebruikt tijdens het trainen, en om hulp te zoeken bij een fysiotherapeut, personal trainer of kracht- en conditioneringscoach als je het niet zeker weet.