Schrijf een lijst op van de redenen waarom u wilt stoppen en houd ze bij u. Verwijs ernaar wanneer je in de verleiding komt om op te lichten.

Stel een einddatum in en stop volledig. (Sommige mensen geven er de voorkeur aan om geleidelijk af te bouwen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat als u minder sigaretten rookt dan normaal, u waarschijnlijk meer van elke sigaret rookt en dat het nicotinegehalte bijna hetzelfde blijft. Daarom is het meestal het beste om te stoppen voor eens en altijd vanaf een vaste datum.)

Vertel iedereen dat je stopt met roken. Vrienden en familie geven vaak steun en kunnen je helpen. Roken door anderen in het huishouden maakt het moeilijker om op te geven. Probeer in voorkomend geval andere rokende gezinsleden of vrienden die roken te laten stoppen met roken. Een teaminspanning is misschien gemakkelijker dan alleen te doen.

Weg met asbakken, aanstekers en alle sigaretten.

Wees voorbereid op enkele ontwenningsverschijnselen. Als u stopt met roken, heeft u waarschijnlijk symptomen, waaronder misselijkheid, hoofdpijn, angst, prikkelbaarheid, hunkering en gewoon een vreselijk gevoel. Deze symptomen worden veroorzaakt door het gebrek aan nicotine waaraan uw lichaam gewend is. Ze hebben de neiging om na 12-24 uur een piek te bereiken en nemen daarna geleidelijk af gedurende 2-4 weken.

Anticipeer op een hoest. Het is normaal dat de hoest van een roker verergert wanneer u stopt met roken (omdat de luchtwegen ‘weer tot leven komen’). Veel mensen zeggen dat ze zich hierdoor een tijdje slechter voelen na het stoppen met roken en dat ze in de verleiding komen om weer te gaan roken. Weersta deze verleiding! De hoest wordt meestal geleidelijk minder.

Houd rekening met situaties waarin u waarschijnlijk wilt roken. In het bijzonder wordt alcohol drinken vaak geassocieerd met mislukken in een poging om te stoppen met roken. Overweeg de eerste weken na het stoppen met roken niet veel alcohol te drinken. Probeer de eerste weken je routine te veranderen. Ondanks het Britse verbod op roken binnenshuis in pubs, is buiten de pub bijvoorbeeld nog steeds een verleidelijke plek om alcohol en rook te drinken. Als het drinken van thee en koffie moeilijke tijden zijn, probeer dan in plaats daarvan vooral vruchtensap en veel water te drinken.

Neem één dag tegelijk. Markeer elke succesvolle dag op een kalender. Kijk ernaar als je in de verleiding komt om te roken en zeg tegen jezelf dat je niet helemaal opnieuw wilt beginnen.

Wees positief. Je kunt mensen vertellen dat je niet rookt. Je ruikt beter. Na een paar weken voelt u zich beter, proeft u meer en hoest u minder. Je hebt meer geld. Misschien kunt u het geld dat u aan sigaretten zou hebben uitgegeven, opbergen voor een vakantie of een andere traktatie.

Eten. Sommige mensen maken zich zorgen over gewichtstoename als ze stoppen met roken, omdat de eetlust kan verbeteren. Anticipeer op een toename van de eetlust en probeer vet of suikerachtig voedsel niet als tussendoortje te verhogen. Probeer in plaats daarvan fruit of suikervrije kauwgom.

Wanhoop niet als je faalt. Onderzoek de redenen waarom u het op dat moment moeilijker vond. Het zal je de volgende keer sterker maken. Gemiddeld hebben mensen die uiteindelijk stoppen met roken drie of vier eerdere pogingen gedaan.

Door: Dr. Colin Tidy

https://patient.info/healthy-living/quit-smoking-cessation/how-to-quit-smoking