Diëten en depressie

Dieet kan echt van invloed zijn op je geestelijke gezondheid, vooral omdat het allemaal om regels en beperkingen gaat.

Psychotherapeut, Carolyn Karoll, legt uit dat angst en depressie kunnen toenemen als we voedsel categoriseren als ‘goed’ versus ‘slecht’.

“Het eten van het juiste voedsel, afvallen en het afhouden wordt als ‘succes’ beschouwd, terwijl het ‘bedriegen’ van je dieet, niet afvallen en zelfs aankomen wordt geassocieerd met een gebrek aan wilskracht,” onthult ze.

Karoll zegt dat deze cyclus een setup is, met een garantie dat je je een mislukking voelt. “De kernopvatting dat je niet goed genoeg bent, is in de eerste plaats meestal de katalysator voor het dieet – falen in het dieet versterkt deze overtuiging gewoon.”

Gezondere manieren om af te vallen

Dus, wat moet je doen als je gewicht je naar beneden haalt, maar je bent moe van de crashdiëten die altijd lijken te leiden tot het verliezen en winnen van dezelfde 10, 20 of 30 pond?

Ten eerste moet je de filosofie omarmen dat een goede gezondheid echt wordt toegeschreven aan een levensstijl die je in de loop van de tijd kunt handhaven. “Als een dieetplan je naar een doel brengt, maar je kunt het niet volhouden, zal het waarschijnlijk je gewicht en emoties jojo maken”, stelt voedingsdeskundige Amy Goodson.

We moeten ook onthouden dat naarmate we ouder worden, ons metabolisme vertraagt ​​en dat gewichtstoename een normaal onderdeel van het proces kan zijn; daarom gelooft therapeut Kimberly Hershenson dat de sleutel tot een gezond gewichtsverlies acceptatie is.

Accepteer je genen

Karoll zegt dat we allemaal zijn geboren met een genetische blauwdruk en hoewel een dieet en / of overmatige lichaamsbeweging je in staat kunnen stellen je gewicht / vorm te manipuleren, is het een tijdelijke ‘oplossing’ met een hele reeks negatieve gevolgen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Waardeer in plaats daarvan de natuurlijke vorm en grootte van uw lichaam – het is uniek voor u, een soort erfenis die is doorgegeven van uw voorouders.

Ze raadt aan om je energie te concentreren op gezonde keuzes die je lichaam in staat stellen om terug te keren naar het natuurlijke instelpuntbereik en tijd te besteden aan het leren hoe je je lichaam kunt accepteren, waarderen, opnieuw verbinden, of in sommige gevallen, om er voor het eerst verbinding mee te maken.

Ontneem jezelf niet

Hershenson zegt dat het beperken van voedselkeuzes tot wat je ‘mag’ eten, kan leiden tot eetbuien. Het is belangrijk om een ​​uitgebalanceerd dieet te volgen en te erkennen dat alle voedingsmiddelen in een gezond dieet passen (gezien voedselallergieën en antipathieën).

Jezelf vertellen “Ik mag geen x eten” zal je alleen maar meer willen. Zoek in plaats daarvan naar duurzame realistische veranderingen die passen bij uw levensstijl en neem de tijd om te leren hoe u maaltijden plant die uw lichaam de voedingsstoffen geven die het nodig heeft. Dit kan een grote mentaliteitsverandering zijn, vooral als je jarenlang je levensstijl hebt gedwongen om je aan te passen aan welk dieet je ook volgde.

Bewust eten

Besteed aandacht en gebruik al je zintuigen om voedsel te kiezen dat zowel bevredigend als voedzaam is voor je lichaam. Karoll zegt dat dit betekent dat je reacties op voedsel (wel of niet leuk) moet erkennen zonder oordeel (dwz goed, slecht, vetmesten, beladen met suiker, enz.). Ze adviseert dat dit ook betekent dat je moet leren om afgestemd te raken op de verschillende stadia van fysieke honger en verzadiging (volheid) om je in staat te stellen te luisteren naar aanwijzingen die je beslissingen zullen begeleiden bij het plannen van eten, eten en stoppen met eten.

Vergelijk niet

Je moet fitness als resultaat zien, niet als doel. Karoll raadt aan om beweging te vinden die leuk, meditatief of sociaal is en vermijd competitieve oefeningenregimes, omdat het vergelijken van je vaardigheden met anderen vaak tot wanhoop leidt. Goodson pleit ervoor om drie tot vier dagen per week in uw agenda te plannen, waarbij u zich richt op ‘het verbeteren van uw lichaam en energie’. Als je moe bent, volg dan een yogales in plaats van cardio. “Richt uw aandacht op hoe lichaamsbeweging uw lichaam energie geeft en u helpt de dingen te doen die u leuk vindt.”

Karoll herinnert ons eraan dat gezondheid zowel fysiek als emotioneel welzijn omvat en dat gewicht niet noodzakelijk een maat voor gezondheid is. ‘Begrijpen dat gezondheid en voldoening in het leven voortkomen uit leven in overeenstemming met je waarden en niet uit het bereiken van een gewichtsdoel, is echt bevrijdend.’

Door: Sarah Lindberg

https://patient.info/news-and-features/weight-making-me-depressed