Het idee erachter is om je houding en emoties ten opzichte van alcohol te veranderen en te leren drinken wat je wilt, in plaats van wat je denkt dat sociaal aanvaardbaar is. U kunt bijvoorbeeld na een stressvolle dag een grote rode wijn bestellen, maar het is beter om een ​​kleine te gaan of de drank helemaal te missen.

Veel bewuste drinkers hebben het concept toegeschreven aan het helpen hun mentale gezondheid onder controle te houden.

Helen Morris, 32, begon een paar jaar geleden aandachtig te drinken toen ze zich realiseerde dat alcohol haar niet gelukkig maakte, dus besloot ze haar relatie ermee opnieuw te evalueren.

‘Ik heb jarenlang regelmatig op sociale basis gedronken, maar ik had de laatste tijd last van depressie, angst en paniekaanvallen’, zegt ze. ‘Ik legde de link tussen mijn afnemende mentale gezondheid en drinken en besloot te stoppen om te zien of het verschil maakte.’

‘Ik begon me te beperken tot twee drankjes als ik uitging, en alleen in het weekend te drinken, en uiteindelijk alleen bij speciale gelegenheden’, voegt ze eraan toe.

Na vallen en opstaan, stopte Helen uiteindelijk met het volledig drinken van alcohol – wat volgens haar haar mentale gezondheid dramatisch heeft verbeterd. “Ik heb geen paniekaanvallen, stemmingswisselingen of langdurige angst meer en ik voel me over het algemeen veel beter toegerust om met het dagelijks leven om te gaan.”

Alcohol en mentale gezondheid

Hoewel alcohol ons op korte termijn een ontspannen gevoel kan geven, kan het bijdragen aan gevoelens van depressie en angst. Dit komt omdat regelmatig langdurig drinken de neurotransmitters in de hersenen verstoort, die nodig zijn voor een goede geestelijke gezondheid.

“Om een ​​beetje wetenschappelijk te worden: de reden waarom je je goed voelt na een of twee drankjes is omdat alcohol de activiteit in de prefrontale cortex onderdrukt – het deel van je hersenen dat de remming regelt”, zegt Rosamund Dean, auteur van Mindful Drinking: How Cutting Down Can Verander je leven.

Kappen

Ongeveer een op de vier van ons drinkt meer alcohol dan het aanbevolen maximum van 14 eenheden per week – dat is ongeveer zes liter gewoon bier of zes glazen wijn.

Volgens professor Sir Ian Gilmore, voorzitter van de Alcohol Health Alliance, zijn er veel tekenen die mensen kunnen doen nadenken over bezuinigen.

‘Als je denkt dat je drinken een negatieve invloed heeft op je relaties of je vermogen om te werken, of dat het bestaande gezondheidsproblemen kan verergeren, kun je overwegen om te verminderen hoeveel je drinkt’, zegt hij.

Hoe aandachtig te drinken

Er zijn verschillende manieren om dit te doen: plan vooruit en zoek bars die interessante niet-alcoholische dranken serveren, raak niet in paniek en neem de tijd om te beslissen wat je wilt drinken.

Denk twee keer na en beoordeel je humeur voordat je alcohol drinkt – als je je niet goed voelt, is het misschien beter om het te missen in plaats van er een kater bovenop te doen.

Laat niemand je dwingen om te drinken – als je geen zin hebt, drink dan niet.

Er zijn zelfs groepen waar je lid van kunt worden, zoals Club Soda, een in het VK gevestigde ‘mindful drink-beweging’ die cursussen en zelfs mindful kroegentochten aanbiedt.

“Voor velen gaat aandachtig drinken over het modereren van hun drinkgewoonten. Bijvoorbeeld door minder alcoholische dranken te kiezen, elke dag minder te drinken, niet doordeweeks te drinken, een langere, nuchtere sprint te doen of zelfs helemaal alcoholvrij te gaan”, zegt Laura Willoughby, mede-oprichter van Club Soda.

Door: Lydia Smith

https://patient.info/news-and-features/can-mindful-drinking-help-you-cut-your-alcohol-intake