Actief blijven helpt ons om onze flexibiliteit, gewichtsbeheersing en mentale gezondheid te verbeteren – en de effecten zijn vrij onmiddellijk zichtbaar. Maar regelmatig sporten zorgt er ook voor dat u op latere leeftijd langer gezond blijft.

Gewoon bewegen

Het meeste advies om actief te blijven, vooral als je net begint met sporten, is om meer te bewegen. Dit hoeven geen marathons te lopen of elke Zumba-les bij te wonen die je kunt vinden – het gaat net zo goed om je dagelijkse activiteit te vergroten door gewoon na het eten te wandelen, te hurken terwijl je je tanden poetst of gewoon wat extra stappen te zetten terwijl je wacht tot de waterkoker kookt.

Je gewrichten versterken

Naast het verhogen van uw dagelijkse activiteit, kunnen bepaalde oefeningen tijdens uw trainingen de spieren versterken die uw gewrichten beschermen en ondersteunen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met gewrichtspijn, stijfheid en artritis. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan het vermijden van lichaamsbeweging als gevolg van gewrichtspijn er juist toe leiden dat spieren zwakker worden en daardoor meer pijn veroorzaken bij het bewegen van gewrichten. Arthritis Action adviseert dat het van vitaal belang is actief te blijven of uw activiteitsniveau te verhogen om pijn te verminderen en gewrichtsbeweging te verbeteren.

Psychologische voordelen

Hoe goed lichaamsbeweging op de lange termijn ook is voor uw lichaam, het kan op verschillende manieren ook nuttig zijn voor uw geestelijke gezondheid. De liefdadigheid voor geestelijke gezondheid, Mind, meldt dat er veel onderzoeken zijn geweest waaruit blijkt dat lichamelijke activiteit de geestelijke gezondheid kan verbeteren. Enkele van de psychologische voordelen van lichaamsbeweging zijn:

Beter humeur – er zijn een aantal feelgood-chemicaliĆ«n die uw lichaam afgeeft wanneer u traint, waardoor uw uiterlijk verbetert en u zich gelukkiger voelt. Niet alleen dit, maar het is waarschijnlijk dat u zich na uw training energieker zult voelen dan voorheen, waardoor u zich goed voorbereid op een productieve dag.

Omgaan met stress en angst – lichaamsbeweging produceert niet alleen feelgood-hormonen, het kan ook helpen om het niveau van stressgerelateerde hormonen in uw lichaam te verlagen. Het spreekt daarom voor zich dat minder van deze hormonen gevoelens van stress en angst zouden moeten verlichten.

Beter slapen – natuurlijk, gelukkiger zijn en minder stress en angst hebben, zou uw slaapkwaliteit moeten helpen. De meeste mensen moeten later op de avond inspannende trainingen vermijden; yoga en stretching kunnen u echter helpen ontspannen en tot rust komen voor een betere nachtrust.

Hoewel er in het leven veel druk is, kunnen eenvoudige veranderingen in levensstijl een tegenwicht vormen voor de onvermijdelijke tijd die u zult besteden aan inactief zitten. Ze hebben in het begin misschien slechts kleine voordelen, maar je lichaam en geest zullen je bedanken voor je tijd en moeite als je in staat bent om gezond en actief te blijven, tot ver in je latere jaren.